ventilatie

Ventilatie in uw badkamer

Ventilatie in uw badkamer is van essentieel belang als u geen last wilt krijgen van vochtproblemen in de nabije toekomst.

Geen stilstaand vocht in woning

ventilatieVentilatie zorgt ervoor dat er geen stilstaande vochtige lucht ontstaat met als gevolg druppeltjes water op de muren, op het plafond en in de hoeken van de badkamer op de vloer. Problemen met vocht ontstaan doordat het luchtvochtigheidspercentage al snel kan stijgen in de badkamer, bijvoorbeeld na het nemen van een douche. De badkamer ventileren is dus echt heel erg belangrijk.

Doordat het luchtvochtigheidsgehalte dan hoog is, trekt het vocht langzaam in de wanden en ontstaan er zo ideale leefomstandigheden voor schimmels en bacteriën. Door de ventilatie op orde te hebben wordt het risico op dit soort problemen geminimaliseerd.

Effectief ventileren in badkamer

Er bestaan in principe twee hoofd manieren om de badkamer effectief te ventileren. Je kunt zowel een volledig geautomatiseerde ventilatie aanleggen als een natuurlijke. Ventileren op een natuurlijke wijze is vrij voor de hand liggend.

Er kunnen ventilatieroosters ingebouwd worden of je kunt simpelweg elke keer het raam openzetten op het moment dat het vochtgehalte in de badkamer stijgende is. Een automatische manier is door een elektrische ventilator in te laten bouwen die de vochtige lucht zelf afvoert. Deze hoeft dan alleen net na een douche tijdelijk aan te staan.

Tegenwoordig is dit een veelgebruikte oplossing in de meeste woningen. Het openzetten van een raam kan nog weleens vergeten worden of het is bijvoorbeeld gewoonweg niet praktisch in een winterperiode. Wanneer dit proces volledig automatisch gaat en met één druk op de knop in gang kan worden gezet, is het risico op schimmeloverlast een stuk geringer.